Argentijnse Tango

Start korte cursus Argentijnse tango in MFC de Kirke

Het MFC de Kirke in Westdorpe  start  op 29 maart met een korte kennismakingscursus Argentijnse tango.

De  Argentijnse tango spreekt in veel mensen iets aan, waardoor hij de afgelopen decennia een vruchtbare voedingsbodem kon vinden in Europa en wereldwijd.  Vermoedelijk heeft het te maken met de onzekere en jachtige tijd waarin we leven en het harde economische klimaat. Tango biedt een schuilplaats waar intimiteit en emoties kunnen worden beleefd.

Daarbij is tango een heel bruikbare dans.  Naast de "thuis clubs” kunt u in vrijwel elke grote stad bij een "milonga” terecht  (milonga is een speciale naam voor tango cafeetjes en dansavonden). Buitengewoon handig als u in een onbekende stad ’s avonds alleen bent!  Of op vakantie heerlijk met uw partner wilt pronken als er opeens tangomuziek wordt gespeeld.

Wereldwijd wordt de Argentijnse tango in toenemende mate gedanst (sinds midden jaren tachtig). In zo’n 40 steden in Nederland zijn er dansscholen en salons. Het aantal Argentijnse tangodansers in Nederland bedraagt enkele duizenden

Argentijnse tango is een stijl in muziek, dans en poëzie die eind 19e eeuw ontstond (Buenos Aires, Montevideo. Uit de Argentijnse tango is de ballroomtango ontstaan. Ondanks dat de twee dansen overeenkomsten hebben, zijn het twee verschillende dansen: ze verschillen onder andere van muziek en van karakter.

In tegenstelling tot de "Ballroom Tango” is de Argentijnse tango een veel meer geïmproviseerde dans. Natuurlijk zijn er "figuren”, maar er is geen vaste volgorde in de dans. En het is maar de vraag of de leider een eenmaal ingezet "figuur” helemaal af maakt. Of… misschien ontdekt de leider een nieuw "figuur” door anders te combineren. Het is ook niet denkbeeldig dat de volger iets anders doet dan de leider in gedachten had. Sterker nog… misschien besluit de volger voor enkele momenten de leidersrol over te nemen.

Dat is alleen mogelijk als leider en volger bijzonder op elkaar geconcentreerd zijn. Er is immers geen vast patroon of vaste danshouding. Waar de "Ballroom Tango” voortdurend van plaats verandert op de dansvloer, kan het in de Argentijnse Tango voorkomen dat er langer op dezelfde plaats gedanst wordt. Ook is het niet ongebruikelijk dat de leider (tijdelijk) een ander tempo danst dan de volger, waarbij het ook niet eens zo hoeft te zijn dat de benen parallel aan elkaar bewegen.

Omdat er dicht bij elkaar gedanst wordt, bewegingen zo verschillend kunnen zijn, het ritme van de dans sterk kan veranderen, beide dansers gelijkwaardig zijn en zij zonder woorden op een hoog niveau met elkaar communiceren, ontstaat een bijzonder spannende dans.

"Dan leer ik het dus nooit” zult u  denken.  Johan en Greet ( de dansdocenten) zeggen  het anders ; "De Tango dansen kan bijzonder verslavend zijn.  Als het Tangovirus heeft toegeslagen is er geen weg terug!”.   En vergeet niet plezier (beleven) staat voor op!

Iedereen die zelf eens wil ervaren hoe het is om zich op de warme klanken van de bandoleon, bas en viool aan de tango over te geven kan zich opgeven voor deze cursus.

In de cursus leer je de muziek kennen, basisbewegingen en die kleine bewegingen om elkaar in vervoering te brengen.

Geen partner? Mogelijk zijn er meer zonder partner en kunnen we jullie koppelen.

Opgeven kan bij : info@dekirke .nl  (tot 21 maart)

Plaats: MFC de Kirke; Graafjansdijk A190 Westdorpe

Cursusdagen: 29 maart - 5 april en 12 april vanaf 19.30 tot en met 20.45